Tuesday, 31 January 2012

CITA-CITAKU: Kerjaya chef bawa tuah

Oleh FAUZIAH AROF
rencana@utusan.com.my


WANG, populariti dan glamor. Siapa pun tidak dapat menafikan bahawa seorang chef juga boleh menandingi kehebatan seorang artis, ahli politik atau ahli sukan yang terkenal.

Sejak lebih 20 tahun dahulu, chef dianggap antara profesion yang amat menarik dan menguntungkan untuk diceburi.

Seorang chef boleh mengundang rasa kekaguman ramai atas kebolehan dan kreativiti mereka dalam menyediakan pelbagai jenis masakan dengan gabungan seni kulinari. Kita sering mendengar seorang chef mengatakan bahawa, masakan yang enak datangnya dari hati yang ikhlas. Kata-kata itu mempengaruhi sebahagian besar daripada kita apabila memasak di dapur.

Apapun, daya penariknya, ramai yang mahu menjadi chef kerana kerjaya yang dikuasai oleh kaum lelaki itu mampu meraih pendapat yang lumayan.

Ada di antara mereka menimba pengalaman dengan bekerja di hotel-hotel, kemudiannya membuka restoran sendiri dengan menjalankan perniagaan katering, ada yang menghasilkan buku dan beberapa chef terkenal tampil di televisyen mengendalikan rancangan-rancangan masakan mereka sendiri.

Dalam pada itu, minat orang ramai terhadap rancangan-rancangan masakan dan penyediaan makanan di televisyen membuatkan golongan ini terus mendapat perhatian. Di kebanyakan negara, rancangan yang dikendalikan atau dihoskan oleh chef-chef terkemuka mereka ini mendapat rating yang tinggi. Rancangan tersebut turut popular di negara-negara lain.

Di Malaysia, Datuk Chef Wan atau nama sebenarnya Redzuawan Ismail merupakan chef paling terkenal dan dikatakan menerima pendapatan tertinggi berbanding dengan chef lain di negara ini.

Betapa tidak, beliau yang hampir 30 tahun menceburi bidang itu bermula dari bawah dan kini bakatnya dalam bidang tersebut diiktiraf di peringkat dunia dan menjadi kebanggaan negara.Rachael Ray

Di peringkat dunia, Rachael Domenica Ray dikatakan seorang chef yang mempunyai pendapatan paling tinggi. Beliau dilahirkan pada 25 Ogos 1968 di Glens Falls, New York, Amerika Syarikat (AS)

Rachael ialah seorang personaliti televisyen terkenal AS yang juga seorang ahli perniagaan dan juga penulis buku.Beliau mengendalikan program gaya hidup Rachel Ray, tiga siri dalam Food Network, 30 Minutes Meals, Rachael Ray‘s Tasty Travels dan $40 a day.

Selain itu, Ray juga menulis buku berasaskan rancangan 30 Minute Meals dan melancarkan majalah, Every Day with Rachael Ray pada 2006. Rancangan televisyen yang dihoskan beliau telah memenangi dua anugerah dalam Daytime Emmy Awards.

Pada tahun lalu, Ray telah disenaraikan Forbes sebagai selebriti chef yang paling kaya dengan pendapatan sebanyak $18 juta (RM55.4 juta) setahun.

Redzuawan Ismail

Selain seorang chef, Chef Wan yang dilahirkan di Singapura pada 1958 juga seorang pengacara, penulis, dan pelakon. Beliau sebenarnya mempunyai kelayakan menjadi seorang akauntan, bagaimanapun memilih untuk menjadi chef kerana minat memasak yang mendalam, membuatkan beliau menumpukan fokus dan kerjayanya dalam bidang masakan.


Beliau mempunyai ijazah bersekutu dalam Latihan Chef Profesional dan Pengurusan Hotel dari California Culinary Academy di San Francisco, Amerika Syarikat dan Ritz Diploma Escoffeir dari Hotel Ritz di Paris, Perancis. Pada 2009, beliau memenangi Selebriti televisyen Best Chef daripada Gourmand Cookbook Anugerah Dunia.

Anak sulung daripada tujuh adik beradik ini merupakan Duta Makanan yang dilantik oleh Kementerian Pelancongan pada 2010 kerana menghargai sumbangannya memperkenalkan makanan Malaysia ke peringkat antarabangsa.

Pada tahun lalu, sumbangannya sekali lagi diiktiraf di peringkat antarabangsa apabila menerima dua anugerah berpestij daripada National Critics Choice. Anugerah berkenaan ialah Life Time Achievement South East Asia Cuisine menerusi kategori The Hospitality and Dining Awards 2011/2012 dan juga Best Editor‘s Choice Award yang diberikan berdasarkan kejayaan buku masakannya, Best of Wan Taste of Malaysia.

Pada tahun yang sama, beliau telah diberi penghormatan bagi menjayakan program bual bicara pagi, NBC Today yang disiarkan secara langsung untuk saluran NBC di AS.

Program televisyen itu berlintas langsung dari taman rekreasi Suria KLCC dan berlatar-belakangkan bangunan berkembar KLCC yang disaksikan oleh jutaan rakyat AS.

Wolfgang Puck

Wolfgang Johannes Puck dilahirkan pada 8 Julai 1949. Beliau ialah selebriti chef Austria dan pemilik restoran yang turut menjalankan perniagaan katering. Puck pernah diberi gelaran sebagai The Greatest Chef In The World.


Pada tahun lalu, Puck disenaraikan sebagai chef kedua terkaya selepas Ray dengan pendapatan AS$16 juta (RM48.6 juta). Beliau memiliki 15 buah restoran.

Gordon Ramsay

Gordon James Ramsay lahir pada 8 November 1966 di Johnstone, Renfrewshire, Scotland. Beliau juga seorang personaliti televisyen dan pemilik restoran.


Ramsay mengendalikan rancangan televisyen berbentuk pertandingan masakan dan makanan dalam siri British dan versi Amerika iaitu Hell‘s Kitchen, The F Word, Ramsay‘s Best Restaurant dan Ramsay’s Kitchen Nighmares dan MasterChef. Beliau juga mempunyai beberapa buah restoran.

Restoran Gordon Ramsay adalah satu-satunya restoran solo yang berlokasi di Royal Hospital Road, London. Pada 2001, restoran berkenaan diletakkan sebagai restoran paling popular di United Kingdom.

Pada tahun lalu, Ramsay berada di belakang Puck iaitu chef ketiga berpendapatan paling tinggi iaitu AS$7.5 juta (RM22.7 juta).


No comments:

Post a Comment